Ефективна реклама за хотелиери в най-голямата мрежа от туристически портали в България. ДРС ТРАВЕЛ

Рекламирай хотел с промоция

Информация за Габрово

Габрово е прекрасен планински град, който се намира в Централна България. Целият район около града има невероятно богата история и великолепна природа. Габрово е създаден по поречието на красивата река Янтра и близо се намира географският център на България- в местността Узана. Районът се характеризира с умероноконтинентален климат- летата са топли и прохладни, а зимите- доста студени и сурови.
Градът е основан преди повече от 250 години от Рачо Ковача. Той е син на болярката Божана, която бяга от Велико Търново със семейството си, когато турците го завладяват. Тя се установява в полите на планината и създава село Боженци. Когато пораснал, Рачо сметнал, че селото е малко за неговите мечти и решил да потърси късмета си другаде. Тръгнал по стария римски път и не след дълго под едно вековно дърво спрял да си почине. Решил, че там ще построи своята ковачница. Постепенно около него пристигали и други занаятчии и така се формирал днешния град Габрово.
Днес градът не спира да се развива и в последните години се е превърнал в туристически дестинация, която привлича хора от цялата страна и чужбина.
Най-голяма забележителност на Габров е невероятният Архитектурно-етнографски комплекс Етъра. Той е символ на града и е уникален по рода си. Разположен е само на няколко километра от Габрово и всяка година посреща стотици хиляди туристи от страната и чужбина.
Самият комплекс представлява музей на открито и видът му е неповторим. Създаването му стартира през 1963 година и проектът е ръководен от Лазар Донков. Завършен е през следващата година, тогава е и официалното откриване. Идеята е да бъде пресъздадена автентичната атмосфера на старото Габрово от времето на Възраждането. Голяма част от сградите вече са съществували на мястото и само са обновени. Други са построени в подходящия архитектурен стил. Докарани са истински съоръжения и така всичко изглежда автентично. Всеки, който влезе в комплекса, усеща полъха на миналото, чувства се уютно и у дома си. Можете да разгледате повече от 50 обекта, които са занаятчийници, постройки, кафенета и други. В Етъра се намира единствената в цялата страна колекция от техника за вода, използвана в стари времена. Най-известно е водното колело. През музея минава река Янтра и над нея е изградено мостче.
Габровци са станали известни със своята пестеливост. В града се намира единствения в света музей, посветен на сатирата и хумора. Този дом е уникален по своя вид. Открит е точно на 1 април 1972 година, когато се чества денят на хумора. Той е направен точно в Габрово, защото градът се приема за столицата на смеха. Мотото на габровци е „Светът е оцелял,защото се е смял“.
Музеят има собствена сграда, която има 10 зали и заема 8 000 квадратни метра площ. Това го прави един от най-големите в цялата страна. До входа е поставена черна котка без опашка. Това е символът на града- според хората котките в града нямат опашки, защото собствениците им ги режат, за да може да излизат по-бързо през вратата и стаята да не изстива. Естествено, това е само местна шега и всички котки в града си имат опашки.
Днес Габрово става все по-популярна дестинация и привлича много туристи.
 

Горещи оферти